Halloween, pumpa med ljus i
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Han bidrog till att Halloween kom till Sverige

2:58 min

Bengt Olander är en av dem som bidragit till att Halloween firas i Sverige. Men från början var svenskarna väldigt skeptiska till det amerikanska påfundet.

Bengt Olander, som är skämtartikelbutiken Buttericks vd, var en av dem som bidragit till att Halloween kom till Sverige, då han började sälja masker och dräkter.

Han har hämtat inspiration från USA genom sin förra fru Toni och var med och importerade kulturen därifrån. Men Bengt Olander mötte först skepsis och motstånd vid lanseringen.

– På den tiden minns jag att det var ganska många som var bekymrade att Halloween kom som företeelse. Många trodde att Halloween skulle hota allhelgonafirandet, säger han. 

Bengt berättar att man i Sverige på den tiden inte tyckte det behövdes fler kommersiella helger.

– Man tyckte att den amerikanska kulturen trängde på oss. Men det finns inte en grej som man tyckte var helt galet på den tiden som inte har kommit till Sverige i dag.

Hur har firandet utvecklats genom åren i Sverige?

– Helt klart är att från början var det en ren skräckfest, då klädde man bara ut sig som häxa, vampyr eller spöke. Sedan har det gått till att var en ren maskeradfest, man klär ut sig i fantasifulla dräkter, ofta utifrån aktuella teman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".