Idag firar lokalradion i Halland 40 år.
P4 Halland 40 år

Idag firar vi 40 år i etern

2:05 min

Klockan sex på morgonen idag för 40 år sedan började de lokala programmen sändas över Halland. Idag bjuds det på minnen hela dagen.

Lokalradio var ett förslag från Olof Palmes regering och tanken var bland annat för att stärka känslan av samhörighet inom områden och lyfta lokala debatter.

Riksdagen debatterade frågan om lokalradio 1975 och det var framförallt Moderaterna som var emot beslutet.

– På fullaste allvar anser man sig ha rätt att uppifrån styra medborgarnas val av information och upplevelser, sa Moderaternas Britt Mogård i debatten.

Hon trodde att sättet som lokalradion skulle drivas på innebar en "fortsatt vänstervridning" av radion.

Men den socialdemokratiska regeringen fick igenom sitt förslag, Lokalradion AB bildades som ett dotterbolag till Sveriges Radio och två år senare startade de lokala kanalerna i olika omgångar under 1977.

I lokalradions uppdrag ingick nyheter, opinionsspeglande program och underhållning. Och inte minst skulle lokala kulturutövare uppmärksammas. Under de första åren producerades flera musikprogram med lokala artister. 

Uppdraget för P4 Halland ser i mångt och mycket likadant ut idag, även om det låter ganska annorlunda i radion.

Den största skillnaden är kanske att P4 idag ska lägga lika mycket kraft på digitala plattformar som på innehållet i etern. Nyheter och underhållning är fortfarande ledord, men som lyssnare kan du ta del av det via appen, hemsidan eller sociala medier.

– Där ser ju konkurrensen annorlunda ut. Vi konkurrerar med de amerikanska jättarna där.

Ulf Reneland jobbar med strategier för hur människor ska kunna ta del av Sveriges Radios utbud digitalt, och han tror att ljudet som förmedlare av nyheter och underhållning står sig starkt även i framtiden.

– När det funkar enkelt och när man har tillgång till ljud digitalt via sin telefon, så kan man kombinera lyssnandet med andra aktiviteter, säger Ulf Reneland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista