P4 Halland 40 år

"Kidnappade" minister med traktorer

3:50 min

Ingemo Johansson, lantbrukare i Hasslöv, minns hur en direktsänd "kidnappning" av en minister ledde till förändrade villkor för landets lantbrukare.

Som LRF-ordförande i Halland drev Ingemo Johansson frågan om sänkt skatt på diesel och konstgödsel, utan att få gehör. Men när hon fick nys om att dåvarande finansminister Bosse Ringholm skulle besöka Halmstad började hon smida planer.

– Vi skapade en telefonkedja och fick med oss 200 lantbrukare med sina traktorer som körde i karavan. Ringholm gjorde ett studiebesök på Hallandsposten och tanken var att genskjuta honom där, berättar Ingemo Johansson.

Efter att först ha undvikit bönderna fick Ingemo Johansson en stund med finansministern som verkade ta frågorna på allvar. Och det visade sig sedan att han tog frågan vidare.

– När jag kommer hem ringer vår förbundsordförande och frågade vad vi hade gjort. Det visade sig att Bosse Ringholm hade bett att få ett möte med LRF i Stockholm.

Skatterna hände det inte mycket med, åtminstone inte förrän statsminister Göran Persson medverkade i ett telefonväkteri i P4 Halland. Ingemo Johansson tog tillfället i akt och ringde in.

– Och han svarade att det fann förslag på att skatterna ska bort. Då blev jag väldigt paff! Men det var så det blev till slut, säger Ingemo Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista