Tre kvinnor står inomhus, två håller upp varsin tidning framför sig.
Elisabeth Blide, Maria Rickardsson och Viveka Hedbjörk. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Stor framtidstro bland lokala publicister

3:49 min

I samband med P4 Hallands 40-årsfirande möttes cheferna för några av länets största medier i ett samtal om lokal journalistik.

Att vara nära läsarna, ha framtidstro och att låta många röster komma till tals, det är några av ledorden för den lokala journalistiken enligt de tre cheferna för några av Hallands största medier.

– Jag tycker att det känns som om samhällsklimatet har förändrats, att lokal journalistik har fått tillbaka lite av sin status, säger Viveka Hedbjörk, ansvarig utgivare för Hallands Nyheter och Hallandsposten.

Och hon får medhåll av P4 Hallands kanalchef, Maria Rickardsson.

– Det finns en stark framtidstro i den lokala journalistiken. Det känns viktigt, det är nära och flera röster får höras.

Men det finns stora utmaningar för lokaljournalistiken, både för tidningar och radio.

– Det var ett tag när man ifrågasatte P4, men nu tycker jag det känns som att P4 står väldigt starkt. Det har en viktig position i samhället, förtroendet är fortsatt högt, även om det ifrågasätts, säger Maria Rickardsson.

– Sorlet är den största utmaningen. Det är svårt att tränga igenom, även när vi har riktigt bra och viktiga nyheter så känns det som att livslängden är väldigt kort. För det dyker upp något nytt som är lika spännande samtidigt, säger Viveka Hedbjörk. 

– Jag håller helt med. Det plingar och plongar i mobilen hela dagen från när och fjärran. Det gör att bilden förändras ganska mycket, för att vi är så nåbara, säger Elisabeth Blide, publisher på Norra Halland. 

Och vad är då lösningen på problemet?

– Kvalité är lösningen. Jag har varit på Norra Halland i snart fem år, och synen på lokaljournalistiken har förändrats mycket, säger Elisabeth Blide.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista