Viktoria Weber gör egna skor
Viktoria Weber gör sina egna skor. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Viktorias projekt inspirerat av barfotaskor

2:58 min

Viktoria Weber är blivande zonterapeut och har ett stort intresse för fötter och håller just nu på att tillverka sina egna skor.

Genom historien har vi människor använt olika skor och Viktoria Weber tycker det var bättre förr då skorna var anpassade efter fötterna och inte tvärtom som det är i dag.

– Då rörde man på foten mycket mer och foten fick göra det den skulle. De flesta skorna var formade efter fötterna.

Trenden med barfotaskor välkomnar hon och förklarar att det finns en mängd olika modeller och företag numera.

– Det finns faktiskt de barfotaskor som ser normala ut som en vardagssko där man får vara fin i dem. De har en sula som är zero drop, den är liksom platt och det är ingen häl- eller vadpåverkan.

Viktoria hade inte råd med att köpa barfotaskor och bestämde sig för att göra ett par egna i mockasinstil. Hon gick till en möbeltapetserare och köpte skinn i spillbitar, måttade ut storleken och ska fodra dem med fårskinn.

– De ser ut som en gammal näbbstövel. Jag håller på med dem och sen ska jag gå till en skomakare och limma på en sula, så tunn som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista