Kvinna sitter inomhus, iklädd svart tröja.
För ett år sedan fann Git Spång sin dotter Anna död på gården. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio.

Hon kämpar för upprättelse efter dotterns död

5:20 min

Det är lite mer än ett år sedan som Git Spång fann dottern Anna död på gården. Nu tar polisen upp utredningen igen, efter kritik mot polisen.

Git Spångs dotter Annas död utreddes inledningsvis som ett mord. Ganska snart slog polisens rotel för grova brott fast att det rörde sig om ett olycksfall. Familjen Spång har kritiserat utredningen för att den inte undersökte alla spår, och nu tar polisen upp utredningen igen.

– Äntligen! Det här är det som vi har slagits för sedan vi hittade Anna död, säger Git Spång. 

Det är nu mer än ett år sedan hon hittade sin dotter Anna död på gården. Och hon har riktat mycket kritik mot polisen i Halland, och deras utredning. Cecilia Bergsten, som är chef för roteln för grova brott, är ansvarig för att utredningen lades ner. 

Nu är det poliser från Göteborg som tar över, vilket Git Spång tycker känns tryggt. Hon är själv van vid att jobba med utredningar, och har jobbat i polishuset i Göteborg. 

Det jag har sett har jag inte sett tidigare. Jag har faktiskt tappat förtroendet för rättsväsendet. 

Men hon hade inte gett upp. 

– Vi hade tack och lov haft mycket stöd under resans gång. 

Samtidigt som Git Spång har kämpat för att polisen ska ta upp utredningen har familjen kämpat med sorgen efter en dotters bortgång.

– Det är ett sorgearbete parallellt. I sorgen finns också en del ilska. Jag tycker inte att vi har hanterats med respekt, och det har gett mycket kraft. Plus att jag är en ganska driven och enveten kvinna. En tigermamma! 

SVT har nyligen uppmärksammat fallet i Veckans brott, och de har varit i kontakt med familjen Spång sedan i juli månad.

Det kändes som en lättnad att någon mer än vi föräldrar och vänner reagerade. Vad är det egentligen som händer?

Vad är det polisen har gjort fel, tycker ni?

– Det jag kritiserar är att redan strax efter lunch hade Cecilia Bergsten bestämt sig för att detta var en olyckshändelse, trots att protokollen inte var klara. Först på fredagen började jag tänka: vad händer? De gör ju ingenting?

P4 Halland har varit i kontakt med Cecilia Bergström som avböjer att kommentera Git Spångs påstående och fallet som helhet. I stället hänvisar hon till den förundersökningsledare som återupptagit utredningen. 

Och att polisen nu återupptar utredningen tror Git Spång inte bara beror på att hon tjatat.

– Som person är jag både rationell och emotionell, men jag är inte dum. Jag hoppas och tror att många som tänker förstår hur jag har reagerat. Personligen upplever jag inte att jag är en mamma som driver detta i onödan. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista