minkar i burar
1 av 3
Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Kristina Yngwe och Johan Dalén
2 av 3
Kristina Yngwe och Johan Dalén. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
minkar i burar
3 av 3
Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Efter trakasserier mot hemmet: "Gått över en gräns"

2:43 min

Söndregårds minkfarm i Glommen har blivit utsatt för hot och förföljelse den senaste tiden. Både bransch och politiker ser att det är ett rikstäckande problem för minkfarmare.

– Protesterna mot djuruppfödare har blivit mer personliga och mer aggressiva, säger Johan Dahlén som är vd för organisationen Svensk mink.

I dag besökte han Söndregårds minkfarm i Glommen som utsatts för flera trakasserier på senare tid. Kristina Yngwe som är centerpartistisk riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet var också ute på gården och förklarar att det inte bara är minkfarmare som utsätts för hot.

– Jag har kommit i kontakt med grisuppfödare och jägare som också blir hotade och trakasserade av djurrättsaktivister.

– Det är ett demokratiskt problem i grunden, vi kan ju inte ha det så. Att människor som har en laglig verksamhet ska vara rädda för hot, säger Kristina Yngwe.

Har ni någon förståelse för att minkfarmar kan väcka reaktioner och känslor?

– Jag har förståelse för alla typer åsikter så länge de framförs fredligt. Om man nu har ett budskap man vill nå ut med bör man väl ställa sig på torget och nå så många människor som möjligt, men det gör man inte, säger Svensk minks vd Johan Dahlén.

– I stället åker man hem till en enskild person klockan elva en lördag kväll. Omringar, trakasserar, skriker i megafon och säger att man utnyttjar demonstrationsfriheten. Då har man gått över en gräns, då handlar det inte om att yttra en åsikt utan om förföljelse, säger Johan Dahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista