En UNG KILLE  står ensam i en hall. Man ser bara honom som en siluett.
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Skiljer sig hur kommuner gör med pengar till ensamkommande

2:00 min

Laholm ger 1000 kronor i månaden till egen bostad och Varberg har pratat med Migrationsverket för att lösa det.

Regeringen vill att kommunerna ska få 390 miljoner kronor i år och ytterligare 195 miljoner kronor nästa år för att kommuner ska kunna underlätta för ensamkommande som är över 18 år att stanna kvar i kommunen under asylprocessen.

Annars är det nämligen statens och Migrationsverkets ansvar att lösa boende för de som är 18 år och då finns det inga garantier för att de ensamkommande ska kunna vara kvar i kommunerna.   

För Hallands del handlar det om 11,8 miljoner kronor i år och ytterligare 5,9 miljoner nästa år. Det räcker inte till kostnaden för de boendeplatser de har när de är under 18 år och det är en av anledningarna till att kommunerna hanterar dessa pengar olika. 

  • I Halmstad får de ensamkommande som fyller 18 år och som inte fått ett avslag bo kvar i kommunens boenden. Övriga måste flytta till Migrationsverkets boenden. 
  • I Laholm får en ungdom som skaffar eget boende 1000 kronor i månaden i ekonomiskt stöd, kommunen hjälper också till med sovplats om man blir placerad längre bort än i Halmstad och inte lyckas lösa eget boende i Laholm. 
  • I Kungsbacka får de som väntar på besked eller har överklagat besked bo kvar i kommunens boenden. 
  • I Hylte flyttas de ensamkommande över 18 år till Migrationsverkets boenden. 
  • I Falkenberg får alla en individuell prövning där kommunen utreder behovet och i så fall placerar ungdomen i ett stödboende i stället för i det HVB-hem som de bor i tidigare.  
  • I Varberg har kommunen haft kontakt med Migrationsverket som sagt att de som väntar på uppehållstillstånd kommer troligtvis att kunna bo kvar i Migrationsverkets boenden i närområdet och på så sätt ändå gå kvar i skola och annat integrationsarbete i skolan. Pengarna från regeringen kommer att gå till integration av minderåriga i asylprocessen och integration, även om inget beslut är taget ännu. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".