Två händer som håller i varandra.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

De utbildar i psykisk livräddning

3:26 min

Psykisk livräddning kan vara en väg att minska antalet människor som tar sitt liv. Sarah Görsch utbildar allmänheten i psykisk livräddning.

Suicid är den vanligaste dödsorsaken för svenska män i åldrarna 15-44 år. För svenska kvinnor i samma åldersgrupp är det den näst vanligaste dödsorsaken efter tumörer.

En människa i Sverige tar sitt liv var sjätte timme. Psykisk livräddning kan vara en väg att minska siffrorna. Det är något som Suicidprevention i Väst jobbar med att utbilda i.

– Om någon ramlar ner i en isvak  är självklart att man ska rädda den människan och därför är det också självklart att man ska veta vad man ska göra när man möter någon som mår dåligt, och inte vill leva längre, säger Sarah Görsch, kommunikatör på Suicidprevention i Väst.

Därför håller Suicidprevention i Väst utbildningar i psykisk livräddning, som riktar sig till olika yrkesgrupper och allmänheten. 

– Det handlar om att lära sig vad är suicidalitet? Varför uppstår det? Vad finns det för riskfaktorer, hur ska jag prata om det? Och vad kan jag göra  för att hjälpa denna människan vidare, förklarar Sarah Görsch. 

Om man känner någon som mår dåligt finns det olika ställen man kan vända sig till.

– Du kan till exempel ringa Självmordslinjen. Men det är viktigt att fortsätta att visa att du bryr dig och säga: du får gärna prata med mig om du mår dåligt, säger Sarah Görsch.

Hit kan du vända dig

  • Hjälplinjen erbjuder psykologiskt stöd på telefon, och du kan vara anonym.
  • Om någon du känner tagit sitt liv kan du vända dig till SPES telefonjour.
  • Svenska kyrkan erbjuder jourtelefon och SOS-brevlåda.
  • Den offentliga psykiatrin kan man också alltid vända sig till. Här kan du läsa mer. Vid akutfall kan man även ringa i Varberg 0340-48 18 48 (Varberg)  och 035-13 17 24 (Halmstad.)
  • Här finns fler tips på ställen du kan vända dig till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista