Andreas i svart dunjacka i radiostudio
Andreas Andersson, cyklist från Halmstad CK. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio

Andreas från Halmstad – snart cykelproffs i Belgien

3:01 min

Genom resultat i världscupen för juniorer och goda kontakter har Andreas Andersson fått klart ett proffskontrakt med klubben Y Pôle continental Wallon.

Klubben, som ligger i Belgien, har även gjort klart ett proffskontrakt för Andreas Anderssons lagkompis Hampus Anderberg.

Eftersom Andreas är 18 år kommer han ha en roll som junior eller hjälpryttare i den nya klubben som han ansluter till i juni.

– Jag tror man kommer få gå in i en roll som hjälpryttare och hjälpas åt och visa själv vem man är och var man står och sedan få en chans att köra framåt.

Hans pappa är legendariska Michael Roddarn Andersson som är gammal proffscyklist och som Andreas beskriver har varit till stor hjälp för honom i det framtida proffslivet.

– Han är väldigt hjälpsam och hjälper mig med träning, upplägg och all form av coaching. Han är en av de bakomliggande orsakerna att jag kommer ut till den belgiska klubben genom sina kontakter. 

Andreas har nu ett halvår kvar på sin gymnasieutbildning, och kommer hinna med ett SM i Båstad innan han beger sig till Belgien.

– Det ska bli kul att köra på hemmaplan. Det hade varit kul med medalj. Det kommer bli tufft, men jag ska försöka!

Och det väntar även andra utmaningar när Andreas så småningom ansluter till klubben i Belgien.

– Det mest utmanande är nog språket och en ny kultur. Jag har läst tyska i skolan, så flamländskan har jag nog inga problem med. Men franska kan jag inte många ord. Det kommer bli en tuff utmaning att lära sig franska på ett halvår, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".