Tidningen Norra Halland
Podcasten Norra Halland måste byta namn då Norra Halland inte vill förknippas med podcasten och syftar på att användningen av namnet är ett varumärkesintrång. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Podden Norra Halland tvingas byta namn

2:11 min

Podden Norra Halland måste byta namn då tidningen Norra Halland inte vill förknippas med podden och menar att användningen av namnet är ett varumärkesintrång.

– Jag blev ganska chockad i och med att jag känner att Norra Halland är ett geografiskt område, säger Hannes Hedlöf, grundaren av podcasten.

I podcasten Norra Halland läser Hannes Hedlöf upp självbiografiska noveller som bland annat handlar om hur det är att växa upp, att bli kär och att mista någon som stått honom nära. Och eftersom alla historier utspelar sig i området Norra Halland var det därför han valde namnet.

Podcasten har cirka 150 lyssningar i veckan medan tidningen Norra Halland förra året hade 10 100 i upplaga. Ansvarig utgivare för tidningen, Elisabeth Blide värderar inte innehållet i podcasten, men ser problem i att någon annan använder sig av deras 96 år gamla namn och vill därför att namnet på podcasten ska bytas.

– Jag är ansvarig utgivare för tidningen Norra Halland och jag påverkar inte innehållet i den här podcasten överhuvudtaget. Om någon lyssnar på den och tror att det är vår produkt så är det klart att det kan vara problematiskt, säger Elisabeth Blide.

Att det just fanns en tidning som heter Norra Halland är för Hannes Hedlöf ingen nyhet.

– Jag övervägde noga om detta innan jag valde namnet Norra Halland då jag visste att det fanns en risk att de skulle höra av sig. Jag kollade upp på patent- och registreringsverket och då hade de inte patent och varumärkesskyddat namnet, och jag kände att namnet var så jäkla bra och körde på det, säger Hannes Hedlöf.

Tidningen Norra Halland ansökte om att få namnet varumärkesskyddat strax efter första kontakten med grundaren till podcasten.

Varför har det tagit sådan tid, det verkar ändå som att ni är mån om att det är viktigt?

– Det är väl som med mycket annat, du går till jobbet på morgonen och så vet du inte riktigt vad som kommer att hända, så det är ju ingen sådan fråga som liksom varit på agendan förrän nu då när det blir skarpt läge, säger Elisabeth Blide.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista