Henrik Persson och Susanne Johansson joggar tillsammans och tränar inför Henriks mål, att springa från Simlångsgården till Stockholm nästa sommar.
1 av 2
Henrik Persson och Susanne Johansson joggar tillsammans och tränar inför Henriks mål, att springa från Simlångsgården till Stockholm nästa sommar. Foto: Casper Sewerin
Henrik Persson och Susanne Johansson tränar två dagar i veckan tillsammans för att må bättre.
2 av 2
Henrik Persson och Susanne Johansson tränar två dagar i veckan tillsammans för att må bättre. Foto: Casper Sewerin

Satsningen: Träning istället för droger

1:41 min

På behandling- och rehabliteringshemmet Simlångsgården satsar man på löpträning som en del av rehabiliteringen från missbruk.

– Jag var här tillsammans med Halmstad orienteringsklubb och sprang och så hade vi då orienteringskläder och så sprang vi förbi det här behandlingshemmet. Då ropade en av killarna - vad är ni för klubb? Och då sa jag Halmstad orienteringsklubb och frågade tillbaka, och då sa de alkoholklubben, säger Susanne Johansson löpcoach på Simlångsgården.

Susanne Johansson blev efter det nyfiken på vad Simlångsgården var för något och kontaktade därför personalen och erbjöd sig att ta med sig klienterna ut på löpträning två dagar i veckan.

– Det är ju för hälsans skull och väldigt smart metod att bli av med både abstinens i det akuta skeendet och sen att få in en ny livsstil att fylla tomrummet med som det blir när man kanske slutar med en livsstil, säger Susanne Johansson.

Henrik Persson är en av klienterna på Simlångsgården och för honom så hjälper träningen till att dämpa suget för droger, minskar rastlösheten och hjälper honom att må bättre.

– Man mår jättebra absolut. Endorfiner är på hög nivå och ja, det känns bra helt enkelt, säger Henrik Persson.

Men riktigt helt bra blir det aldrig.

– Jag skulle inte säga att det täcker allt. Det finns inga mirakel grejer, men det hjälper mot det. Det är helt klart bättre än om jag inte hade gjort det, säger Henrik Persson. 

I sina vita gympaskor springer Henrik längre sträckor sex dagar i veckan, och målet är att nästa sommar kunna springa hela vägen till Stockholm.

– Det är väl bara rent personligt att jag vill lyckas med någonting, säger Henrik Persson. 

– Henrik kommer lyckas. Han har precis de egenskaper som en långlöpare behöver ha, säger Susanne Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista