Barn med pumpor i trädgården i Tröingeberg
Familjen Persson och deras pumpor i trädgården. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio

Viktigt med bus eller godis för familjen Persson på rätt dag

2:31 min

Traditionen med bus eller godis är relativt ny i Sverige och det råder diskussioner om vilket eller vilka datum som är tillåtna för firande. Dock inte för alla.

En pumpa eller ett ljus vid dörren ska signalera om ett hushåll vill vara med på bus eller godis på Halloween. Utsmyckningen kan fortfarande ses trots att Halloween har ett eget datum som redan passerat; 31 oktober. För familjen Persson i Falkenberg är 31 oktober den enda dagen.

Med hjälp av ett inlägg från Facebook som Ann Persson sedan delade ut i fysisk form till 200 hushåll i Tröingeberg, Falkenberg, förberedde hon sina grannar för bus eller godisbesök. Viktigast var att det skedde 31 oktober, varken helgen innan eller helgen efter.

Ville hushållen vara med så skulle man sätta ut en pumpa eller ett ljus för att delta, så barnen som gick runt och busade kunde veta att de kan få godis där. Vill man vara med eller inte fick hushållen bestämma själva.  

Ann Persson och hennes familj samlade 15 barn från huset i Tröingeberg, i Falkenberg, och gick runt på en runda bus eller godis. Dessutom var det flera barn i området som samtidigt gick från andra hus på spökvandring.

– Det är roligt när alla barn samlas, att alla barn gör det samtidigt. Så det inte bara en här och en där, säger Ann Persson.

Det är för andra året i rad som hon genomfört spökvandringen. Ann har även byggt upp en trädgård fullt med saker med Halloween-tema.

– Sedan har man plockat på sig mer och mer för varje år som det går, jag ser de som en investering, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".