Johannes Bäckman
Johannes Bäckman, präst i Halmstads församling. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio

Prästen: Håll isär Allhelgonahelgen och Halloween

2:54 min

Johannes Bäckman, präst i Halmstads församling, tycker det finns en poäng i att hålla isär Halloween och Allhelgonahelgen, eftersom de är två olika högtider.

Hur ser du på Halloween?

– Vi har ett behov att hantera vissa frågor kring döden och då tror jag att vi då skämtar om dem. Sedan kombinerar vi det med ett behov att klä ut oss, ta ut svängarna och sprida lite feststämning. Bjuda på godis är alltid trevligt! säger Johannes Bäckman, som är präst i Halmstads församling.

Johannes tycker dock att det inte alltid blir så lyckat om det kommer någon och knackar på och ber om godis om man inte är förberedd på det.

Han minns hur det var när hans egna barn var små, och blev väldigt skrämda i samband med Halloween. Han tycker att det vore skönt att kunna välja om man tog emot skrämmande besökare som bad om bus eller godis.

Johannes tror att det är bra att hålla isär de båda firandena så att de sörjande besökarna på en kyrkogård slipper att se de mest skrämmande utklädnaderna på vägen hem från kyrkan.

Han tycker att de båda företeelserna ska firas separat så att firandet inte krockar med varandra. Helst ska Halloween firas en helg innan Allhelgonahelgen, enligt Johannes.

Kan Allhelgonafirandet få ett uppsving av ett Halloweenfirande?

– Jag tror inte de varken konkurrerar eller hjälper varandra, jag ser det som två helt olika saker. Halloween är ett jippo som vi importerat för att ha en festlighet på hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista