Från Vänster: Susanna Klang, Kristina Taremark och Charlotte Gottfridsson
Från Vänster: Susanna Klang, Kristina Taremark och Charlotte Gottfridsson Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Varbergs kommun påverkas av #metoo

1:23 min

Kampanjen #metoo har hjälpt Varbergs kommun att lättare prata om hur man förebygger sexuella trakasserier och kränkningar på arbetsplatsen.

Metoo är en kampanj på sociala medier som i flera veckor uppmanat kvinnor att berätta om de blivit sexuellt trakasserade.

Kampanjen har betytt mycket för Varbergs kommun i deras utbildning till kommunanställda. Kommunen lär ut hur chefer ska hantera eventuella trakasserier och övergrepp som kan uppstå på arbetsplatsen. Sedan kampanjen startade har diskussionerna blivit mer framgångsrika än tidigare. 

– På den senaste utbildningen stannade vi upp på punkten sexuella trakasserier, kanske lite mer än vi gjorde på tidigare utbildningar. Visst märkte vi skillnad, det blev ett större engagemang, säger Susanna Klang som är HR-strateg i kommunen. 

22 oktober hölls en manifestation på Sergels Torg i Stockholm. Manifestationen uppmärksammade sociala-medier kampanjen #metoo som uppmanar kvinnor att berätta om de sexuella övergrepp och trakasserier de varit med om.

Allt började med ett avslöjande om sextrakasserier i Hollywood som sedan spred sig till en enorm rörelse på sociala medier, och sedan ut på gator och torg.

Och just denna kampanjen har hjälpt Varbergs kommun att nå ut till chefer och politiker som i kommunen ska jobba för att förebygga sådant. 

– Jag upplever att man tycker det är en viktig fråga som vi arbetar med men som man pratar lite för lite om. Vi behöver få in i det dagliga arbetet att diskutera hur vi har det på arbetsplatsen och att det är allas ansvar att detta inte uppstår ute på arbetsplatserna, säger Charlotte Gottfridsson, personalkonsulent inom kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".