Kyrkogård.
Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ökat intresse för allhelgona

0:45 min

Intresset för att uppmärksamma allhelgonahelgen genom att besöka en minnesplats eller kyrkogård ökar, enligt Svenska kyrkan.

I helgen är det allhelgonahelgen. En undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Svenska kyrkan visar att nästan varannan hallänning, 49 procent, tänker gå till en kyrkogård eller minnesplats i samband med högtiden. Och enligt Svenska kyrkan så visar undersökningen även att intresset för att göra ett besök ökar i landet.

Bo Petersson var en av alla som under lördagen valde att gå till en kyrkogård. Han besökte Västra kyrkogården i Halmstad.

– Det är en högtid som man kommer ihåg sedan långt tillbaka som en tid då man minns sina nära och kära, säger han.

Bo Petersson var på kyrkogården för att tända ett ljus vid sina föräldrars grav.

– Man känner ju saknad till sina föräldrar från och till under hela året såklart, men just denna helg tycker jag att det är viktigt att tända ett ljus.

I Sifo-undersökningen uppgav boende i Kalmar, Värmlands och Örebro län i högst utsträckning att de skulle gå till en kyrkogård eller minnesplats i samband med högtiden. Där svarade fler än 55 procent att de skulle göra ett besök. 

Boende i Västra Götaland var de som i högst grad svarade att de inte skulle uppsöka en kyrkogård eller minnesplats, där endast 40 procent sa att de planerade ett besök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista