Ana Carolina Fleming
1 av 3
Konstnären Ana Carolina Fleming tycker att projektet är viktigt. Foto: Julis Bengtsson/Sveriges Radio
Ana Carolina Flemings målning.
2 av 3
Ana Carolina Flemings målning.
Kicki Mellin och vännen Cathrine Davidsson
3 av 3
Kicki Mellin och vännen Cathrine Davidsson uppskattade konstverken.

"Konsten blir tillgänglig för alla"

1:54 min

Igår invigdes projektet Art Made This i Varberg, med målet att lyfta fram gatukonsten i den offentliga miljön. Och besökarna verkade uppskatta vad de såg.

– Jättebra tycker jag! Vi har sett fyra konstverk hittils, fyra helt olika. Häftigt och med härliga färger. Här smälter den in jättebra också, säger Kicki Mellin från Kungsäter.

Och hur tolkar du den?

– Man kan väl se det som att man bereder en väg för sin egen del, för sin egen framtid tänker jag. Om man har problem eller andra saker att övervinna ska man försöka hitta sig en väg fram, säger vännen Cathrine Davidsson. 

Bered en väg är namnet på Emmelie Salomonssons, som är en av de målningar som besökarna kunde se under gårdagens vernissage, som med buss även tog besökarna till bland annat Träslövsläge och Kungsäter.

Projektet Art Made This har redan gjort besök i Göteborg och Malmö som ett sätt att lyfta fram urban konst och samtidigt skapa en attraktiv stadsmiljö. Men igår var det alltså dags för Varberg och konstnären Ana Carolina Fleming tycker att projektet är viktigt.

– Genom det här projektet så blir konsten tillgänglig för alla. Och sen tänker ja att det är roligt när man pendlar eller går förbi stationene här på morgonen att få en liten klick färg. Framför allt under hösten när det är så grått och tråkigt ute.

Själv har hon bidragit med en scen från en stimmig gata i Buenos Aires som hon målat på en stationsbyggnad i Veddige. Och när P4 Halland träffar henne har hon fortfarande en hel del kvar. Höstvädret har försenat hennes verk.

– När det regnade som värst så gick det inte alls. Färgen tål inte vatten, vilket gjorde att jag fick måla om några delar. Det var frustrerande, men jag är nöjd! 

Men snart är du väl klar?

– Jag hoppas det! Det kommer kanske kommer att ta några dagar till att bli färdig på riktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista