Distriktssköterskan Katarina Bragd Johansson ger den första av många vaccinationssprutor under influensakampanjen.
Distriktssköterskan Katarina Bragd Johansson ger den första av många vaccinationssprutor under influensakampanjen. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Vaccination mot influensan igång

3:14 min

I årets influensakampanj satsar sjukvården extra för att få folk att ta sprutan. Följderna kan annars kan bli svåra, enligt sjukvården.

På vårdcentralen Hertig Knut i Halmstad ska upp emot 1500 sprutor delas ut under vaccinationsperioden. Lena fick meddelande via Facebook om att kampanjen är i gång och tog sig till vårdcentralen.

– Jag är ju över 65 år. De senaste åren har jag vaccinerat mig varje år och sluppit influensan, så för mig fungerar det bra.

Antalet som vaccinerar sig mot influensa har sjunkit de senaste åren, och därför vill sjukvården nu lägga extra krut på att få fler att vaccinera sig.

I fjol var täckningsgraden 56 procent, en siffra som var uppe på 71 procent för drygt tio år sen. 

Samtidigt var fjolårets flunsaperiod lång, 20 veckor. Det var ansträngande för vården, då många sjukhusplatser blockerades av influensapatienter.

Magnus Tenfält är chefläkare inom närsjukvården.

– Vi tycker fortfarande att vi borde nå fler än vi har gjort under de senaste åren. Vi provar hela tiden nya vägar att nå ut till de som vi kallar för riskgrupper.

Rädslan för narkolepsi efter pandemivaccinet är en orsak till att färre väljer att vaccinera sig, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare. Särskilt de som inte har vanan att göra det varje år.

– De unga, nya som tillkommer behöver informeras tydligt om att detta är ett bra vaccin utan sådana här biverkningar, säger han.

I år ska kampanjen även satsa särskilt på en av riskgrupperna – de som är gravida under vintersäsongen.

– Det är en grupp som vi har oerhört starka bevis för att de kan drabbas väldigt hårt, inte bara mamman utan även det ofödda barnet, säger chefläkaren Magnus Tenfält.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista