Kajstråket är Västerports ryggrad, som förbinder Strandpromenaden i söder med ett nytt stråk norrut. Illustrationen är en inspirationsbild och inte en slutlig version.
1 av 3
Kajstråket förbinder strandpromenaden i söder med ett nytt stråk norrut. Illustrationen är en inspirationsbild och inte en slutlig version. Foto: Illustration av Made-up
Flygbild över stadsdelen Västerports läge intill station, innerstad och kajstråk. Illustrationen är en inspirationsbild och inte en slutlig version.
2 av 3
Flygbild över stadsdelen Västerports läge intill station, innerstad och kajstråk. Illustrationen är en inspirationsbild och inte en slutlig version. Foto: Illustration av Made-up
Mitt på diagonalen ligger lilla torget, en ny vindskyddad mötesplats. Längst bort skymtar fästningen. Illustrationen är en inspirationsbild och inte en slutlig version.
3 av 3
Mitt på diagonalen ligger lilla torget, en ny vindskyddad mötesplats. Längst bort skymtar fästningen. Illustrationen är en inspirationsbild och inte en slutlig version. Foto: Illustration av Made-up

Planerna för Västerport rycker framåt

2:54 min

Tusentals nya bostäder och ett kilometerlångt kajstråk vid havet. Nu är  kommunens program för Västerport i Varberg klart.

– Vi hoppas att man sätter grävskopan i backen 2019/20. Då kommer den första byggetappen igång. Då kommer det bli så som vi tänker nu, kanske ännu bättre! säger Sten Hedelin, ansvarig för planprogrammet.

Nu har kommunen gjort visioner och förslag på hur stadsdelen i grova drag kan komma att se ut. Minst 2500 nya bostäder ska byggas.

Karin Sjödin, är landskapsarkitekt, och framför sig ser hon en blandstad, med både bostäder och offentliga platser.

– Det blir en mötesplats för de som flyttar till Västerport men även för de som bor i Varberg idag. Det ska vara en öppen stadsdel – hela Varbergs stadsdel, säger Karin Sjödin.

När Varberg får en ny station i samband med bygget av tunneln längs Västkustbanan väntar ett landmärke som ska göra att man direkt förstår att det är Varberg man har kommit till.

– När man som förstagångsbesökare kommer upp ur den nya stationen och tittar åt sydväst så har vi gjort ett siktstråk till fästningen. När man kommer till Varberg ska man förstå att man är i Varberg, säger Sten Hedelin. 

Och Sten Hedelin håller med Karin Sjödin om att Västerport ska bli en blandstad.

– Det ska inte bara vara bostäder, men att bottenvåningar kan svälja lokaler och verksamheter när hela Varberg växer. Staden växer till havet!

Programmet ställs ut för allmänheten på Otto Torells gata 22.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista