Kristofer Greczula i svart jacka med mur i bakgrunden.
Kristofer Greczula har räddat liv med sin musik. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio

Kristofers låt kan rädda liv

3:14 min

Under en mörk tid i livet skrev Kristofer Greczula en låt till sig själv med hopp om att må bättre. Nu är det den officiella låten för organisationen Aldrig ensam.

Bakom projektet Aldrig ensam som vill bryta tystnaden kring psykisk ohälsa står Charlie Eriksson. Han kontaktade Kristofer Greczula med frågan om han kunde skriva en officiell låt till projektet.

– Han ville ha en låt som skulle ge hopp och styrka, en powerballad som skulle ge rysningar. Och så hade han några ord, som att han ville ha med aldrig ensam, "you´re not alone", säger Kristofer Greczula.

Kristofer Greczula hade redan en låt som var klar, som han skrev till sig själv som 19-åring. Den handlar om hans svåra tid, efter att han fick finnar i trean på gymnasiet.

– Jag testade väl allt i min makt för att få bort de här finnarna, men det slutade med att jag åt en ganska stark medicin som gjorde att man kunde bli deppig och nere.

Kristofer Greczula berättar att han mådde extremt dåligt och var i början i princip inlåst. Han skrev låten som en push till sig själv och att det kommer bli bättre. Det var första gången han stötte på psykisk ohälsa och han tycker det är fantastiskt att låten nu har blivit den officiella låten till Charlies organisation.

Den har även fått genomslag bland lyssnare som har hört av sig till Kristofer och berättat att den räddat liv.

– Både jag och Charlie har hört, både att folk har skrivit till oss och på omvägar, att låten har gett hopp och styrka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista