Barnboken Nej eller okej
Redan tidigt får barnen öva på stopptecknet, för att markera om man tycker någon kommer för nära. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio.

Stopptecknet lär barn om rätt till sin kropp

3:04 min

Med övningar försöker personalen motverka sexuella trakasserier redan på förskolan.

Det handlar om att lära barnen att visa ömsesidig respekt, berättar Carola Lysebring, förskolechef på Solkulla.

– Vi tänker att i framtiden ska inga kampanjer som metoo behövas. Det är viktigt att lära barnen att alla är lika mycket värda och att man bestämmer över sin kropp, säger hon.

Solkulla förskola i Veddige har gått med i något som heter förskolebrevet, som innebär att man bestämmer sig för att ha ett visst förhållningssätt på förskolan.

Finns det sexuella trakasserier på förskolan?

– Nä, det skulle kanske kunna finnas men jag tror det är lite för tidigt. Men det handlar om att kunna säga stopp och ta positiv kroppskontakt, uttrycka sina känslor, säger Carola Lysebring.

Jenny Andersson berättar att de bland annat jobbar med stopptecknet, att sätta upp handen när man till exempel tycker att någon kommer för nära i en leksituation, eller om någon vill krama en och man inte vill.

– Det här med stopptecknet går väldigt snabbt för dem att lära sig. Vi tänker att det är en väldigt viktig början att känna att det här är min kropp och den har jag rätt till, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista