Pär Holmgren iklädd jacka står utomhus.
Meteorologen Pär Holmgren. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Meteorologen: Stigande hav och skyfall utmaningar för Halland

3:25 min

Stigande hav, skyfall och vattenbrist är tre utmaningar Halland står inför när det kommer till klimatförändringar, enligt meteorologen Pär Holmgren.

Hör hela intervjun i spelaren längst ner i artikeln.

Just nu pågår FN:s 23:e klimatkonferens i Tyskland i Bonn. Olika geografiska områden står inför olika utmaningar och när det kommer till Halland varnar Pär Holmgren, meteorolog och naturskadespecialist, särskilt för vattennivåer.

– Halland är ett kustlandskap, och nästan all infrastruktur och all bebyggelse ligger vid kusten. Därför kommer stigande hav, framför allt på lång sikt, bli ett problem här, säger Pär Holmgren. 

På 50-70 års sikt kommer Halland, enligt Pär Holmgren, få stora problem, då haven detta århundradet beräknas stiga med ungefär en meter.

Andra utmaningar Halland ställs inför, enligt meteorologen är skyfall, vattenbrist och stormar; dock inte fler stormar utan snarare att de halländska skogarna blir mer stormkänsliga. 

Pär Holmgren ger några exempel på vad man kan göra för att minska klimatpåverkan. Att ta tåget istället för flyget, inte köra med bensinbilar och att köpa naturbeteskött som är närodlat istället för det billiga industriköttet, är några av tipsen.

– Människor sätter sig på ett flygplan fastän man vet det är helt fel, för att andra sätter sig på flygplan.

Pär Holmgren beskriver det som att jorden har feber.

– Jorden har än så länge stigit en grad, och det klarar man av. Men när det närmar sig två grader blir man trött och hängig, vid tre grader blir man riktigt dålig och vid fyra – fem grader riskerar man att stryka med. Det är den resan vi har börjat nu, säger han.

Och enligt Pär Holmgren finns det anledning till att oroa sig kring klimatförändringarna. 

– Extremt oroliga. Om vi vore någorlunda nationella varelser skulle vi sätta denna frågan överst i alla sammanhang. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista