Mia Knudsen florist blomsterboden skottorp i blå fleectröja och med bukett blommor i handen.
Mia Knudsen, florist. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Floristen: Julstjärnan inte så känslig som många tror

2:17 min

När ska man köpa en amaryllis för att den ska blomma på julafton? När julen närmar sig får floristen Mia Knudsen många frågor.

Blomsterboden i Skottorp har haft mycket arbete i och med allhelgonafirandet. Nu väntar de många kunder när det ska pyntas med julblommor till första advent.

Ska man köpa julstjärna eller julros till julen?

– Alltså jag tycker ju väldigt mycket om julrosen, men vi skulle nog inte kunna vara en blomsteraffär utan en julstjärna. För då hade nog kunderna protesterat, säger Mia Knudsen, florist på Blomsterboden.

– Julrosen trivs bäst utomhus och vill man ha något i fönstret bredvid adventsljusstaken så är det en julstjärna man ska satsa på.

Hur får jag mina blommor att se som bäst ut precis innan och på julafton?

– Ja, vi får ofta den frågan och då speciellt om amaryllis och då säger jag köp den till advent. Då kommer du ha glädje av den innan, under och efter jul, säger Mia Knudsen och fortsätter:

– Julstjärnor ska inte ha för mycket vatten för då tappar de blad. Och öppna inte i tvärdrag till dem. Men de är inte så känsliga som många tror.

Men viktigast, inte för mycket vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".