Kvinna står framför havet på ena bilden, på andra bilden syns ett stormande hav.
Caroline Fredriksson doktorand vid avdelningen för teknisk vattenresurslära. Foto: Privat och Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Tekniken kan skydda oss mot stigande hav

5:19 min

Även om många kommuner planerar för att havet kan stiga en meter fram till 2100 ligger många hus och en del infrastruktur utmed kusten som hotas av erosion och översvämning. Men det finns teknik för att skydda oss.

– Havet stiger redan nu. SMHI:s senaste mätning visar att det stiger med i snitt 3,4 mm per år, men ökningen kommer accelerera och bli allt snabbare, säger Caroline Fredriksson, doktorand vid avdelningen för vattenresurslära vid Lunds tekniska högskola, LTH.

De flesta vill bo vid kusten, men både bostäder och infrastruktur borde egentligen flyttas mer inåt landet.

I Varberg anpassas till exempel hamnen för att man ska kunna bygga ett nytt bostadsområde och ett köpcentrum där. Det byggs alldeles intill vattnet och det sker även i Falkenberg och andra orter runt om i Halland.

– Vi vet ju inte hur det ser ut om hundra år, säger Caroline Fredriksson.

Man skulle kunna tänka sig en mer tillfällig bebyggelse än vad vi planerar för i dag.

Sedan 2008 står det i plan- och bygglagen att man måste ta hänsyn till om marken är lämplig att bygga på med tanke på både erosion och risk för översvämning.

– Det mesta av den bebyggelsen som finns vid kusten kom ju till långt tidigare, säger Caroline Fredriksson.

I sin forskning har Caroline Fredriksson särskilt studerat stränderna.

– Strandlinjens läge är egentligen en balans mellan alla de krafter som verkar som vågor, strömmar och vindar och sandkornens tyngd. Stiger havet så rubbas jämvikten, säger hon.

Om havet stiger med en meter, som många kommunen planerar för, så kan det innebära att en sandstrand röra sig 100 meter inåt land. Sanddyner är ett bra skydd mot översvämning för de byggnader som ligger bakom men stormar går ofta hårt åt dem. 

– Man kan se till att man har ett brett och fint sandplan framför sanddynen, genom att fylla på med sand. Det går också att förstärka dem genom att ge dem en hård kärna. Det har man till exempel gjort i Ängelholm i Skåne.

Både Halmstad och Laholm har nyligen gjort utredningar om erosion och höjda havsnivåer.

Man har väl börjat skaffa sig bättre koll på läget och framför allt finns det tekniska lösningar.

I Sverige finns till skillnad från många andra länder ingen myndighet som har ansvar för erosionen. 

– Det beror framför allt på att kommunerna har monopol på att planera marken. Kommunerna behöver ta ett större ansvar i den här frågan men de behöver också stöd i form av en myndighet som kan ta fram policys och förslag på nya lagar, säger Caroline Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista