Lägenheter plus Per Arbin
Foto: Sara Hector/Sveriges Radio och Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Välkomnar straff för köp av svarta hyreskontrakt

2:53 min

Förslaget att kriminalisera köp av svarta hyreskontrakt gör att fler lägenheter kommer ut på den lagliga marknaden, tror Per Arbin på Fastighetsägarna i Halmstad.

P4 Halland har tidigare berättat om handeln med de svarta hyreskontrakten. Kontrakt i första- eller andrahand som går att köpa för tiotusentals kronor.

Idag är det olagligt att sälja sådana kontrakt. Men i en ny statlig utredning som presenterades i veckan föreslås att det även ska bli olagligt att köpa.

– Jag tycker det är ett bra förslag som kommer göra att vi kommer åt ett allvarligt problem som vi har i Halmstad och Halland. Denna problematiken stänger ute många från bostadsmarknaden, säger Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig för branschorganisationen Fastighetsägarna i Halmstad. 

Hur kommer en kriminalisering av köp av hyreskontrakt påverka bostadsbristen som finns?

– Framförallt kommer fler lägenheter ut på den lagliga bostadsmarknaden och det kommer vara till fördel för alla, säger Per Arbin. 

Hur ser du på att en kriminalisering av köp kan slå hårt mot utsatta grupper? 

– Men samtidigt måste vi också reglera ett allvarligt samhällsproblem. Jag tror att alla kan skriva under på att man vill ha en bra start på bostadsmarknaden. Därför tror jag detta kommer att fungera bra, säger han. 

Utredningen föreslår att den som köper ett kontrakt ska kunna dömas till böter eller fängelse i upp till två år. Är brottet grovt ska straffet vara upp till fyra år.

Kommer ett förbud mot köp av kontrakt räcka för att stoppa den svarta marknaden?

– Jag tror det kommer få den effekten. Det kommer vara ett bra sätt att komma åt dem som i stor skala tjänar pengar på utsatta människor. Fler kommer att avhålla sig från att köpa kontrakt svart, säger Per Arbin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista