Rullstol
Foto: Jakob Rickardsson/Sveriges Radio

Tusentals riskerar LSS-timmar – oro efter beskedet

13 min

Regeringen vill ändra lagen för att inte försämra ytterligare för de som behöver personlig assistans - men en ny lag tar månader.

– Vi behöver ingen ny lag, utan vi behöver tolka den på rätt sätt, säger Annika Hammarsten.

Hon driver ett assistansbolag i Falkenberg, och är mamma till en 20-årig dotter som har Downs syndrom.

– När det gäller kostnader blir man så förbannat trött på att ständigt höra att vi kostar pengar, fortsätter hon.

Sedan tidigare har Försäkringskassan dragit ner på assistanstimmarna för ett antal personer. Nu planerar myndigheten för ytterligare minskningar för tusentals personer och de besluten kan börja att fattas inom några veckor. Det efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen i juni.

Domen innebär att tid för att förbereda en insats, och väntetiderna mellan två insatser, inte längre ger rätt till ersättning. Under måndagen lovade den ansvariga minstern att lagen skulle ändras, men en lagändring väntas ta flera månader.

– Det här raset går fort nu. Här måste utskottet gå före regeringen och agera för att få en hejd på det som håller på att ske, säger Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot från Halland och ledamot i socialutskottet.

Han tycker att regeringen borde ha en dialog med Försäkringskassan för att få till en paus i frågan i väntan på en ny lag.

Anna-Lena Sörenson (S) är vice ordförande i socialutskottet:

– Frågan är så allvarlig att jag tror att vi ska hitta ett sätt att lösa frågan över blockgränserna. Den är alldeles för allvarlig och berör alldeles för många för att vi ska göra partipolitik av den, säger hon.

Annika Hammarsten har egna erfarenheter av att bli nekad assistans. När hennes dotter blir sjuk tvingas Annika lämna sitt arbete för ta hand om henne. 

– Man blir mycket ensam och isolerad. Så är det redan idag, men farhågorna framöver är enormt stora. Det är som en mardröm för oss, som har barn med funktionshinder, säger Annika Hammarsten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista