Psyklyftet i Kungsbacka.
Psykisk hälsa uppmärksammas under en hel vecka i Kungsbacka. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio.

Bibliotekarien Lina: Finns många sätt att må dåligt på

3:49 min

Psykisk hälsa eller psykisk ohälsa. Psyklyftet i Kungsbacka vill genom bokcirklar och "stickfullness" ge perspektiv på psykisk hälsa.

Under hela veckan pågår Psyklyftet, en temavecka om psykisk hälsa på kulturhuset Fyren i Kungsbacka. Bibliotekarien Lina Bäcklin tog initiativet.

– Jag tänker att man måste våga prata om psykisk hälsa eftersom det är något som berör nästan alla i dagens samhälle. Antingen att man själv har en psykisk ohälsa eller att någon närstående har det.

En av gästerna är serietecknaren och illustratören Linda Spåman, som kommer att prata om den psykiska ohälsan som ett kreativt verktyg.

– Det är också ett sätt att använda det som är jobbigt i livet och vända det. Jag vet inte om hennes serier alltid är så positiva men i alla fall något kreativt, säger Lina Bäcklin.

På programmet finns även bokcirklar och "stickfullness", som handlar om att handarbeta bort sin ångest.

– Jag tror inte det finns en quick fix för det här. Tanken är att man ska få se att det finns många olika sätt som man kan må dåligt på och att kanske komma på att "jaha, så här har ju jag det", och då kanske veta hur man ska söka hjälp.

Det är ju biblioteket som har dragit i gång det här, och du som bibliotekarie. Är det sånt som biblioteket ska göra?

– Jag tänker att vi har ett uppdrag att sprida information generellt, och information som förhoppningsvis skull gör att någon mår lite bättre tänker jag definitivt är vårt uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".