Peter Hultqvist och ett luftvärnssystem
1 av 5
Peter Hultqvist och ett luftvärnssystem Foto: TT/SvD/Anders Wiklund/Tomas Oneborg
Patriot luftförsvar
2 av 5
Så fungerar det nya systemet. Foto: Martin Ek/FMV
Så fungerar det nya systemet.
3 av 5
Så fungerar det nya systemet. Foto: Martin Ek/FMV
Så fungerar det nya systemet.
4 av 5
Så fungerar det nya systemet. Foto: Martin Ek/FMV
Så fungerar det nya systemet.
5 av 5
Så fungerar det nya systemet. Foto: Martin Ek/FMV

Sverige satsar på amerikanskt luftvärnssystem

2:38 min

Sverige väljer att satsa på att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot för att stärka det svenska försvaret.

Det handlar om ett mångmiljardköp och efter ett regeringsbeslut i dag så får Försvarets materielverk i uppdrag att be om en offert på systemet från den amerikanska staten.

Beslutet att ge FMV i uppdrag att börja förhandla med USA om köp av Patriot har diskuterats en tid i mellan regeringspartierna och Moderaterna och Centerpartiet i försvarsgruppen. Och de partierna står bakom beslutet. Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark om fördelarna.

Ett nytt luftvärnssystem med större kapacitet kan skydda Stockholm och viktiga militärbaser och hamnar mot attacker från flygplan, kryssningsrobotar och ballistiska robotar.

Alternativet till Patriot var att köpa fransk/italienska Samp/t som är nyare och av förespråkare ses som mer modernt. Samtidigt vill Sverige försvarspolitiskt stå så nära USA som möjligt och ett köp av Patriot förstärker den relationen. Men Peter Hultqvist vill inte säga att det spelat någon roll för beslutet.

Förhoppningen är att systemet ska börja levereras 2020 och allt ska vara på plats 2025. Ett nytt luftvärn är dyrt. Sverige siktar nu på att köpa fyra enheter med tolv lavetter som kan avfyra robotar kombinerat med radar och ledningscentraler.

Ett första steg beräknas gå på cirka 10-12 miljarder kronor men sen tillkommer dyra robotar och underhåll. Peter Hultqvist tonar ner risken att det blir så dyrt att få enheter köps in och liten yta kan skyddas.

Sverige har i dag två olika system med luftvärnsrobotar, där all utbildning utgår från LV6 i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista