kommunfullmäktige Kungsbacka
Kommunfullmäktige i Kungsbacka Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Socialarbetare lämnar i protest – politiker kritiseras

0:32 min

Ett antal kommunanställda som arbetar med försörjningsstöd och ensamkommande barn i Kungsbacka har sagt upp sig efter att kommunen börjat införa en ny arbetsmodell.

Det handlar om att kommunen ska införa Trelleborgsmodellen. Den innebär att till exempel socialsekreterare som arbetar med försörjningsstöd och ensamkommande ska fokusera mer på att fler ska komma ut i arbete. Under tiden som man inför modellen har fackförbundet SSR, Akademikerförbundet, larmat om att det varit flera som sagt upp sig. 

Nu kritiserar Vänsterpartiet i Kungsbacka och Maria Rasmusson från partiet att det inte har varit tillräckligt förankrat hos personalen. De anser att ett antal som man förlorar vid en omorganisation är acceptabelt, men här är det fler. 

– Ibland är en omorganisering nödvändig, men ju mer delaktig personalen känner sig, desto större anledning att folk stannar kvar, säger Maria Rasmusson, (V). 

Hon berättar att personal hon pratat med säger att man känner sig utbytbar och att de efterfrågat mer dialog. 

Den oro man uttrycker tar jag på största allvar.

Det var tuff debatt om frågan på kommunfullmäktige i Kungsbacka på tisdagskvällen och ansvarig politiker, ordförande för nämnden för individ- och familjeomsorg, fick hård kritik för att man inte har lyssnat mer på personalens kunskap, men ansvariga politiker menar att det har varit mycket information och också dialog.

– I en större organisationsförändring är det inte ovanligt att folk reagerar, säger Kalle Sundvall, (M), ordförande för nämnden för individ- och familjeomsorg. 

Nu kommer det en ny enhetschef, man tar in hyrsocionomer och och har erbjudit personal samtal med företagshälsovård och HR-avdelning.

I maj 2018 är målsättningen för kommunen att Trelleborgsmodellen ska vara införd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista