Fr v Lennart Svenäng och Bengt Erlandsson framför de nya mjölktankarna på Källsjö mejeri. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Lennart Svenäng och Källsjö mejeris andra ägare Bengt Erlandsson Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Turkiskt besök på Källsjö mejeri

2:49 min

Mejeriet i Ullared fick långväga besök under tisdagen då turkiska jordbruksministeriet kom för att se hur de jobbar.

Turkiet vill som bekant så småningom bli en del av EU och jordbruksministeriet ville då komma till Sverige för att se hur småskaliga mejerier och jordbruk jobbar, eftersom de fått höra att svenskt lantbruk kommit långt.

Lennart Svenäng som är delägare i Källsjö mejeri berättar att samtalen med gästerna bland annat handlade om åkermark och betesmark.

– Det är statligt i Turkiet och bönderna äger nästan ingenting utan får turas om att låta sina kor beta. De kunde inte fatta hur bra vi har det som äger vår egen betesmark.

Vilka tankar skapar det hos dig?

– Det känns ju som att då har vi det bra. Vi har ju olika förutsättningar i olika länder.

Lennart Svenäng säger att de turkiska gästerna hade väldigt många frågor om mejeriets verksamhet. De var bland annat intresserade av vilken mat korna får och hur betesperioderna ser ut.

– Det bara sprutade frågor ur dem. Det är kul att prata när de tycker att det är så intressant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista