Mikrobryggaren Daniel Svensson driver Odd Island Brewing i Fjärås.
1 av 5
Mikrobryggaren Daniel Svensson driver Odd Island Brewing i Fjärås. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Daniel Svenssons mikrobryggeri delar lokal med en annan lokal bryggare i Fjärås.
2 av 5
Daniel Svenssons mikrobryggeri delar lokal med en annan lokal bryggare i Fjärås. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Ida Ingerö är biträndande presschef på Systembolaget. Foto: Pressbild.
3 av 5
Ida Ingerö är biträndande presschef på Systembolaget. Foto: Pressbild.
"Det är ingen vinstmaskin man driver, utan det är mer en passion för produkten" säger Daniel Svensson.
4 av 5
"Det är ingen vinstmaskin man driver, utan det är mer en passion för produkten" säger Daniel Svensson. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Kokar över lite.
5 av 5
Kokar över lite. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Bryggare kritiserar Systembolagets vd: Driver opinion med skattemedel

2:05 min

Halländska ölbryggare reagerar mot Systembolagets vd, som öppet tagit strid mot gårdsförsäljning.

Systembolagets vd Magdalena Gerger skrev i september ett öppet brev, där hon uppmanade alla riksdagsledamöter att rösta ner förslaget om gårdsförsäljning av alkohol.

Kritiken mot vd:n och vikten av gårdsförsäljning lyfts fram i en debattartikel som över 90 svenska, varav hittills fem halländska, bryggare skrivit under.

En av dem är mikrobryggaren Daniel Svensson, som driver Odd Island Brewing i Fjärås.

– Det som jag stör mig på är att de använder sina skattemedel till att pusha mot gårdsförsäljning på ett sätt som inte känns riktigt rättvist, säger han.

– Det känns lite snett när det är ett statligt bolag.

Men Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget, framhåller att man inte kan se Systembolagets pengar som skattemedel.

– Systembolaget är inte skattefinansierat, det är ett statligt ägt bolag och vi finansieras av de intäkter vi får genom vår verksamhet, säger hon.

Som det står i debattartikeln så är vi inte emot Systembolaget på något sätt, utan det går att leva i någon sorts symbios.

I somras rapporterade Ekot om att allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna kan driva igenom en motion som tillåter gårdsförsäljning av öl, vin och sprit, vilket skulle ge tillåtelse att sälja öl vid respektive bryggeri.

Kort därefter skickade Systembolagets vd Magdalena Gerger en politisk varning till landets 349 riksdagsledamöter - med uppmaningen att säga nej till gårdsförsäljning.

Men enligt Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget, så skulle gårdsförsäljning inte kunna existera sida vid sida med Systembolaget.

– Vi har under en lång tid sett att det förekommit en otydlighet i debatten kring gårdsförsäljning. Många debattörer har menat att det skulle kunna gå att kombinera Systembolagets ensamrätt med någon form av gårdsförsäljning, trots att två statliga utredningar har visat att så inte är fallet.

Man kan inte både ha och inte ha monopol. Man måste välja om man vill ha kvar eller äta kakan.

Ett annat argument i Systembolagets brev, som bryggaren Daniel Svensson reagerar mot är att gårdsförsäljning skulle bli en fara för folkhälsan.

– Jag har svårt att tro att fler skulle dricka mer alkohol om gårdsförsäljning tillåts. Jag ser ett större problem med att de stora bryggerierna exporterar skattefritt till Tyskland och där folk skeppar in det tillbaka till Sverige igen. Det kan vara ett större problem för folkhälsan än att släppa gårdsförsäljningen fri, säger han.

Ida Ingerö är däremot stensäker på motsatsen.

– Om man inför gårdsförsäljning har man ju inte längre kvar Systembolaget, utan det vi inför då är ju en avreglerad detaljhandel med alkohol i Sverige. Då ökar konsumtionen markant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".