Daniel Ljungberg på Sisu
Daniel Ljungberg på Sisu. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Bris öppnar ny stödlinje för idrottsledare

7:28 min

Idag startar BRIS, Barnens rätt i samhället, en ny stödlinje för vuxna idrottsledare.

Daniel Ljungberg från Hallandsidrotten och Sisu Idrottsutbildarna tycker att det är ett bra initiativ från Bris.

– Det är fantastiskt bra att vi kan få det här stödet och den här hjälpen från Bris som har kunskap och expertis i form av kuratorer och psykologer, sa han.

Hallandsidrotten och Sisu Idrottsutbildarna ansvarar för många ledarutbildningar inom olika idrotter och specialidrottsförbund, och som också handlar om att möta barn från andra kulturer.

Och i och om med den stora flyktingströmmen hösten 2015 har det blivit ett ämne man pratar om inom idrotten varje dag, menar Daniel Ljungberg.

– Och det är likadant ute i föreningarna, så för oss handlar det om att jobba med klassisk bildning så att vi hämtar in kunskap i de här ämnena för att kunna ta emot nyanlända på ett bra sätt i idrotten, sa han.

Det handlar mer om att slå en serve eller göra en passning, menar Daniel Ljungberg, och tillägger att idrottsledarna möter nyanlända med öppna armar. Men det innebär också att de ställs inför utmaningar och det är också därför som den här stödlinjen öppnas.

– Vi har ju också idrottsledare som kommer till oss med gråten i halsen och berättar om pojkar som varit en del av laget i två år och sedan fått  sitt utvisningsbeslut, det är situationer som man inte kan föreställa sig. Därför känns det väldigt skönt att den här linjen har öppnat, sa Daniel Ljungberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista