Anders Wiss och Ann Rönnäng hoppas ökad närvaro och synliga kungsbackabor ska rå på inbrottsvågen i höstmörkret. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Anders Wiss och Ann Rönnäng hoppas ökad närvaro och synliga kungsbackabor ska rå på inbrottsvågen i höstmörkret. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Många bostadsinbrott – polisen ber om hjälp

1:58 min

Kungsbackapolisen vill vända inbrottstrenden och gör nu en särskild satsning. Polisen ber också Kungsbackaborna om hjälp.

Efter en tydlig nedgång förra året pekar nu prognosen på att 180 inbrott kommer ha begåtts i Kungsbacka kommun vid årets slut. Vallda har varit särskilt utsatt i höst.

På onsdagkvällen hölls ett samverkansmöte på polishuset. Många kom, även om några, som Agneta från Särö, är lite uppgivna.

– Det är tacksamt att göra inbrott i och med att uppklarningsfrekvensen inte är så stor, säger hon.

Ingen är gripen efter de snart 180 inbrott eller inbrottsförsök som Kungsbackapolisen har haft att göra med i år. Nu ska trenden vändas med ökad polisnärvaro och trafikkontroller i utsatta områden. Men det behövs också hjälp från Kungsbackaborna.

– Vi är en resurs som är begränsad och därför behöver vi hjälp från andra. Vi måste samverka mer, säger Anders Wiss, lokalpolisområdeschef i Kungsbacka.

Polisen vill nu få Kungsbackaborna att vara uppmärksamma och synliga. Till hjälp med det ska polisen dela ut västar till grannsamverkansombud och andra som vill ha.

– Vi vill att man ska synas. Allt syftar till att man ska avskräcka från bostadsinbrott.

Urban som bor i Forsbäck tror att det finns möjlighet att engagera fler.

– Ja, för många är ute och rör sig. Det är både hundägare och andra och har man en väst och syns så tror jag att det har en klart avskräckande effekt, säger han.

Kungsbackapolisen ska utifrån uppgifter om i vilka områden och när på dygnet inbrottstjuvarna är aktiva, på dagsbasis, göra sig synlig med bland annat trafikkontroller.

Kommunpolis Ann Rönning hoppas att satsningen ska ge effekt.

– Vi hade 38 inbrott i oktober. Jag vill se hälften i november, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista