Katarinakyrkan i St Petersburg.
1 av 2
Katarinakyrkan i St Petersburg. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
Harald Hall
2 av 2
Harald Hall.
Hallänningar i revolutionens Ryssland

Harald från Frillesås nära bli skjuten av bolsjevikerna

7:42 min

För precis 100 år sen i höst tog bolsjevikerna under Lenin makten i Ryssland. En som råkade illa ut under den nya regimen var hallänningen Harald Hall.

Harald Hall bodde i Rysslands huvudstad S:t Petersburg (staden hette Petrograd från 1914) i cirka 25 år. Han var en av de ledande i stadens stora svenskkoloni. Bland annat var han 1910 med och grundade den Svenska Föreningen. Harald Hall arbetade som överingenjör vid en av S:t Petersburgs stora industrier.

Harald var son till Olivia och Petrus Fridlizius. Hans far Petrus var präst i olika halländska socknar, bland annat i Frillesås där Harald föddes och senare i Hishult och Snöstorp. När Harald var tre år dog hans mor Olivia men fadern gifte några år senare om sig med en annan kvinna.

I vilket fall så lämnade Harald (som av någon anledning bytte efternamnet Fridlizius mot Hall, kanske efter sin födelsegård Hallagård i Frillesås) både Halland och Sverige 1895 för att flytta till Ryssland, där han alltså skulle bli kvar fram till revolutionen 1917 och även ytterligare ett par år.

Rysslands katastrofala insats i första världskriget blev den utlösande orsaken till ryska revolutionen. I början av 1917 tvingades tsar Nikolaj II att avgå men det var först i början av november (enligt vår tideräkning) som bolsjevikerna under Lenin tog makten i landet.  Det var då som många utlänningar flydde landet. Harald Hall däremot ville avvakta och stannade kvar.

En tid efter revolutionen fick Harald Hall arbete för det svenska Utrikesdepartementet som i Petrograd efter världskriget upprättat ett särskilt kontor som skulle tillvarata främst tyska och österrikiska krigsfångars rättigheter i Ryssland.

Det var i den egenskapen som Harald råkade så illa ut, han hölls fängslad av bolsjevikregimen under flera perioder (som han själv beskrev det; "under ohyggliga omständigheter") och vid två tillfällen var han på väg för att avrättas.

Men Harald Hall klarade sig ur det nya kommunistiska Ryssland med livet i behåll. Hans fina hem i Petrograd plundrades dock grundligt, efter en husrannsakan av den hemliga polisen.

Harald Hall återkom till Sverige och Halland under en kort period 1920 men sedan började han om på nytt, i Lettland som nyss blivit ett självständigt land. I Riga drev Harald Hall en handelsfirma. Han avled där 1936, 62 år gammal, och är begravd på Rigas svenska kyrkogård.

Källa: "Svenska vägar till S:t Petersburg" av Bengt Jangfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista