Roundup
Ogräsmedlet roundup som innehåller glyfosat. Foto: Eerik Abel/TT

Beslut om glyfosat skjuts upp igen

Tillståndet för det flitigt använda bekämpningsmedlet glyfosat går snart ut, men EU-länderna har än en gång misslyckats med att komma överens om medlets framtid.

– Vi har hela tiden sagt att vi vill ha en bred kompromiss, och vi var redo att även rösta om andra förslag, säger miljöminister Karolina Skog till TT.

I dag röstade EU:s medlemsländer om ett fortsatt tillstånd för ett av de vanligaste bekämpningsmedlen, glyfosat, som bland annat ingår i ogräsmedlet roundup.

EU-kommissionens förslag var att förlänga tillståndet för medlet med fem år när det går ut i december. Men länderna var oeniga. 14 länder röstade för femårsplanen, nio röstade emot och fem lade ner sin röst.

Ämnet har varit kraftigt omdiskuterat efter forskningsrapporter som visar att det innehåller cancerframkallande ämnen. Samtidigt finns andra rapporter som visar på motsatsen, vilket delar ländernas ställningstaganden.

Sverige röstade för fortsatt användning i fem år, men vad som händer nu är oklart. Den 15 december går tillståndet ut och innan dess behöver länderna komma överens.

– En möjlighet är att medlemsländernas ambassadörer får ta beslutet, berättar Karolina Skog till TT, som föredrar en sådan lösning framför att låta EU-kommissionen avgöra frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista