Vaccin
Foto: Junge Heiko/TT

Epedemiologen svarar på frågor om vaccin

5:40 min

Biverkningar, riskgrupper och beståndsdelar i vaccinet. Epedemiologen AnnaSara Carnahan svarar på de vanligaste frågorna om vaccin.

Frågor om influensavaccin och vilka som ska vaccinera sig har varit fler i år, berättar epedemiologen AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten. Här svarar hon på de allra vanligaste frågorna.

1. Vilka biverkningar är det främst som man kan få av influensavaccin?

– De allra flesta biverkningar är milda biverkningar. Man kan få ont i armen där sprutan gick in, eller så kan man få lite feberkänningar och må dåligt någon dag eftersom immunförsvaret går igång när man får vaccinet.

Allvarligare biverkningar är väldigt ovanliga, säger AnnaSara Carnahan.

– Det kan handla om att man svimmar, att man får en allergisk reaktion om man är allergisk mot något som är i vaccinet. Då får man en adrenalinspruta för att återhämta sig. 

2. Hur väl beprövat är det influensavaccinet som vi har?

– Det har använts i decennier. Det är över en halv miljard doser som ges i hela världen. Det är ett av de mest välbeprövade vaccin vi har.

Influensasorterna som ingår i vaccinet uppdateras från säsong till säsong, eftersom influensan hela tiden förändras. Men resten av processen och beståndsdelarna är desamma.

3. Är det inte bättre att härda kroppen genom en influensa än att ta vaccin?

– Där tror jag man ska tänka på vad man har för grundtillstånd. Är man frisk och kry, ung, då kan det vara bra att ha en influensa lite då och då. För under sitt liv kommer man att stöta på lite olika influensasorter.

Men man kan bli svårt sjuk, och man kan till och med dö av influensa. Så har man en grundläggande sjukdom, är gravid eller när man börjar bli lite äldre är det en högre risk att bli allvarligt sjuk, säger AnnaSara Carnahan.

4. Varför är gravida en riskgrupp?

– Dels för att man har sett att gravida är överrepresenterade bland svårt sjuka. Särskilt under pandemin 2009. Att man har en förhöjd risk och det handlar om förändringar i kroppen rent fysiskt och så förändringar i immunförsvaret.

Vissa tror att vaccin kan skada fostret, men enligt AnnaSara Carnahan finns det ingen forskning som tyder på att det kan ha negativa effekter, snarare tvärtom.

– Man har undersökt säkerheten och sett att det är säkert. Det finns ingen ökad risk för missfall till exempel. Och att det skyddar både mamman och bebisen från att få influensa. Barnet får ju antikroppar från mamman så när det lilla barnet kommer ut så har den ett skydd som den annars inte skulle ha.

Här finns mer info om vaccin från Folkhälsomyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista