Jakob Nyqvist gör en av sina sysslor på Café Omsorgens hus dagliga verksamhet. Att tömma alla kontors pappersåtervinngar.
1 av 2
Jakob Nyqvist gör en av sina sysslor på Café Omsorgens hus dagliga verksamhet. Att tömma alla kontors pappersåtervinngar. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.
Frida Techel brukar ofta stå i kassan på Café Omsorgens hus.
2 av 2
Frida Techel brukar ofta stå i kassan på Café Omsorgens hus. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.

Jakob Nyqvist vill ha mer i ersättning

2:11 min

Trots att ersättningen för att jobba med daglig verksamhet i Kungsbacka ska höjas från 36 till 56 kronor är flera inom den dagliga verksamheten missnöjda.

– Det där gillar inte jag, för vi gör samma saker som de andra i restaurangen och vi skulle vilja ha mer pengar, säger Jakob Nyqvist som jobbar på den dagliga verksamheten Café omsorgens hus.

I dagsläget får Jakob Nyqvist 36 kronor för en hel dag på sex timmar genom Kungsbacka kommuns habiliteringsersättning. Habiliteringsersättning är en ersättning som man får om man jobbar inom daglig verksamhet och Jakob tycker det är bra att vara på jobbet.

– Att inte vara hemma hela tiden. Det är bra att man kan jobba och man kan komma hit, då vet man vad man ska göra, säger Jakob Nyqvist.

Nästa år kommer habiliteringsersättningen höjas från 36 till 56 kronor. Anledningen är att den inte har höjts de senaste 20 åren.

Jakob tycker fortfarande att ersättningen är för låg, men Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden funktionsstöd i Kungsbacka kommun tycker att höjningen är tillräcklig.

– Habiliteringsersättning är så att säga någon form av flytpeng inom citationstecken. Det är som en liten morot för att utföra jobb och andra har bara sysselsättning. Det kan vara kultur, teater eller promenader under dagen, säger Kristina Karlsson (C).

När Jakob inte jobbar spelar han fotboll och hans favoritlag är IFK Göteborg. Ett årskort för att få se IFK Göteborgs matcher kostar 1 200 kronor, något som Jakob inte har råd med.

– Jag vill gärna ha ett årskort på matcherna, men de höjer priset varenda år, säger Jakob Nyqvist.

Frida Techel är relativt ny på Café Omsorgen hus. Hon tycker också att det är roligt att gå till jobbet. Men Frida tror att anledningen till att ättningen inte är högre är på grund av deras handikapp.

– Det är väl bara för att vi har ett funktionshinder som vi får så lite pengar. Man kan aldrig veta, säger Frida Techel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".