Michelle Bridell, Annie Hansson och Gustav Ekström går teaterlinjen på Sturegymnasiet.
1 av 2
Michelle Bridell, Annie Hansson och Gustav Ekström går teaterlinjen på Sturegymnasiet. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Thomas Karlsson är teaterlärare på Sturegymnasiet.
2 av 2
Thomas Karlsson är teaterlärare på Sturegymnasiet. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Elever diskuterar sexismen i teaterbranschen

3:22 min

Sexuella kränkningar är ett stort problem i teaterbranschen visar nya vittnesmål i SvD. Teaterelever på Sturegymnasiet diskuterar hur det påverkar yrkesrollen.

Under onsdagen publicerades skakande vittnesmål från svenska film- och teaterbranschen. 456 personer samlades i SvD i ett gemensamt upprop mot de kränkningar och övergrepp som de är med om i yrket.

Gustav Ekström, Annie Hansson och Michelle Bridell går alla på Sturegymnasiets estetiska program med inriktning teater. Just hur man ska hantera intima situationer i teaterscener kan skapa knepiga situationer, berättar dem.

– Jag tänker att det är en självklarhet att om regissören säger till två personer att de ska ha fysisk kontakt så gör man ju det. Men jag tror att det händer ofta att det blir missförstånd och att saker händer bakom kulisserna, säger Annie Hansson och fortsätter:

– Jag har själv sett fall då det blivit missförstånd, dock har det inte varit ett jättegrovt.

Michelle Bridell upplever att de har en öppen diskussion på linjen. I projektet om mänskliga rättigheter som de nu repeterar har de pratat mycket om genus och hur det påverkar dem i deras skådespel. Hon tror att det är viktigt att våga ta upp sexism.

– Jag tänker att det är viktigt att ta upp det med cheferna och att tänka att oftast kommer det från en osäkerhet från överfallen. Att den personen inte känner sig trygg i sitt uppspel och därför hoppar på någon annan, säger hon.

Gustav Ekström berättar att de jobbar mycket med att lämna sig själva utanför teaterscenen.

– Man försöker tänka så mycket som möjligt att man är i en roll, och sen är det det man är. Vi brukar alltid säga att vi lämnar oss själva utanför det här rummet, och sen när vi går på scen är vi någon annan, säger Gustav Ekström

Blir man avskräckt från branschen?

– Jag tror inte att man blir avskräckt så, men jag själv blir lite rädd för jag vill fortsätta med den här branschen. Och det är ganska hemskt att det är en självklarhet att sånt händer, säger Annie Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista