Christian Vingård valde att sluta den dagliga verksamheten då han tyckte att det var för dålig ersättning.
Christian Vingård valde att sluta den dagliga verksamheten då han tyckte att det var för dålig ersättning. Foto: Casper Sewerin/Sveriges radio

Han lämnade daglig verksamhet – för dåligt betalt

2:30 min

Christian Vingård valde att lämna daglig verksamhet, eftersom han tyckte att han gick back på det.

Ersättningen för den som jobbar inom daglig verksamhet i Kungsbacka kommer från och med nästa år att höjas från 36  till 56 kronor för en hel dags arbete. Habiliteringsersättningen är tänkt att fungera som en morot för att locka fler att delta i daglig verksamhet, och är ett komplement till sjukersättning och andra bidrag.

Men ersättningen räcker ändå inte så långt, och den dagliga verksamheten gjorde att Christian Vingård gick back. Han har valt att sluta helt.

– Bland annat för att det var dåligt betalt kan man ju säga. Att lönerna var låga och jag tyckte det gick minus istället för att gå plus. Det kostar till exempel att ta sig till stan om man ska åka bussen och sen så ska man ha matlåda, eller gå ut och äta lunch och då kostar det. Så jag tycker inte det var lönande helt enkelt, säger Christian Vingård.

Vad fick du göra?

– Allt möjligt. Jag cyklade iväg och handlade inköp till caféet, som mjölk och sånt. Allt man har när man bakar, lite olika ingredienser, lite annat smått och gott. Jag skötte disken, en sådan snabbgående diskmaskin. Städade, sopade golven, gjorde rent kylskåp, tömde sopor bland annat, säger Christian Vingård.
 
Han har därför valt att stanna på gruppboendet Munkhättan i Vallda.

– Ja det stämmer. Tills jag hittar någon annan verksamhet, eller lönebidragsjobb eller ett vanligt jobb på den öppna arbetsmarknaden. Det är svårt idag för många, det är tufft på arbetsmarknaden, säger han.
 
Varför tror du det inte är mer pengar i den dagliga verksamheten?

– Jag vet faktiskt inte. Politikerna kanske är för snåla, de kanske inte vill höja eller så. Medan i Göteborg, där är det några kronor högre, för att det är olika skatter i olika kommuner. Men problemet kanske ligger någon annanstans. Politikerna kanske tycker att det bara ska täcka till det absolut nödvändigaste, såsom en lunchlåda.

Om ersättningen hade gett mer pengar hade Christian sparat pengarna till en utlandsresa.

– Jag hade kunnat tänka mig att spara dem till en utlandsresa för jag tycker om att åka på charter. Om jag hade fått välja, kanske till Thailand, eller Kap Verde, säger Christian Vingård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista