Tre gäss
1 av 2
Tre av gårdens gäss. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Kjell Helgesson framför åker
2 av 2
Kjell Helgesson på Västergårdarna som föder upp gäss. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio

Fler vill ha gås – Mårtensafton mer populärt

2:23 min

I dag är det Mårtensafton och det ska ätas gås enligt traditionen. Gåsuppfödaren Kjell Helgesson på Västergårdarna märker av ett ökat intresse för högtiden.

Det börjar bli mer och mer populärt att äta gås till just Mårtensafton. Det märks på Västergårdarna utanför Simlångsdalen. Kjell Helgesson tror det beror på att man börjar söka sig tillbaka till det traditionella firandet av helger.

– Man söker sig tillbaka till vissa traditioner i samhället och man behöver dem, speciellt på hösten när det blir mörkare och ruskigare. Då träffas familj och vänner och man behöver en anledning till att träffas.

Kjell jämför Mårtensafton med Allhelgonahelgen då man träffas av en anledning. Kjell ser en framtid för Mårtensafton på sikt.

För några år sedan drabbades gäss svårt av fågelinfluensan men i dag är situationen bättre. Kjell förklarar att man dock måste vara vaksam och sköta gässen rätt.

– Det kommer ju varningar om fågelinfluensa varje år och då måste man vara noga med att följa de riktlinjer som Statens veterinäranstalt och Jordbruksverket lägger ut.

– Ska man hålla gässen inne vissa tider på dygnet är det viktigt att man sköter det och begränsar smittrisken.

Kjell tror att det är lokala traditioner i Halland och Skåne som bidragit till att man äter så mycket gås. Det har att göra med att man ska äta mycket fett och smörja kråset vid vissa tider på året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista