Ett av polisens avspärrningsband utomhus
Bilden är inte tagen vid brottsplatsen. Foto: Beatrice Åström/Sveriges Radio.

Resursbrist fördröjde polisutredning i månader

1:41 min

Polisen sköt upp utredningen av det misstänkta människorovet i Kungsbacka flera månader, trots att det rör sig om ett grovt brott.

Enligt åklagaren i det misstänkta människorovet i Kungsbacka i våras, dröjde det ett halvår från att polisen fick kännedom om fallet till att utredningen tog fart. Enligt Kungsbackaposten lever offret nu med skyddad identitet.

Anledningen till den långa startsträckan på utredningen var polisens resursbrist, säger Cecilia Bergsten som är chef på roteln för grova brott.

– Det som hände var att detta ärendet kom in precis samtidigt som vi var oerhört belastade med häktade i andra ärenden.

– Det vi däremot kunde göra initialt var att hålla förhör med målsäganden, och säkra de uppgifter vi behövde för att kunna driva ärendet i ett senare skede, säger hon.

Är det här allvarligt tycker du, att man inte kan göra det man vill göra när man vill göra det?

– Ja, det är det. Och det är dessutom ett allvarligt brott. Men det var de facto så att vi tvingades ställa det här ärendet mot andra människorov med redan frihetsberövade och en mängd andra ärenden också, säger Cecilia Bergsten.

Nu är resurserna avsevärt mycket bättre, men de kommer inte heller i framtiden att kunna bemanna för toppar av hög belastning.

– Det är snarare så att när vi har maximal belastning måste polisområdet gå in och stötta upp. Men inte ens det var möjligt i det här fallet, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista