Margareta Levin, cyklist i Mellbystrand.
Margareta Levin, cyklist i Mellbystrand. Foto: Muhamed Ferhatovic

Kattegattleden nominerad till årets cykelled

0:49 min

Kattegattleden, som sträcker sig längs kusten mellan Helsingborg och Göteborg, kan bli årets cykelled i Europa.

Varje år utses årets cykelled på den stora cykel- och vandringsmässan "Fiets en Wandelbeurs” i Nederländerna. För första gången har Sverige en kandidat - alltså Kattegattleden, som tillsammans med tre andra europeiska kandidater, tävlar om utmärkelsen.

Både företagare och cykel-gångtrafikanter som P4 Halland pratat med tycker att Kattegattleden är viktig. 

– Den går längs med kusten och är jättebra att den finns. Jag cyklar här varje gång vi är i Skummeslöv. Är skönt att kunna slippa trafiken då det finns en cykelled, jättebra, säger Margareta Levin.

Det skriver Region Halland i ett pressmeddelande.

– Den havsnära Kattegattleden är en succé och intresset ökar ständigt, inte minst internationellt. Vår satsning på internationell marknadskommunikation ger nu resultat, säger Dag Hultefors. Leden har blivit en tillväxtmotor för besöksnäringen samtidigt som den är en stor tillgång för hallänningarna, säger Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott Region Halland. 

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled och invigdes 6 juni 2015. Leden är 37 mil lång och sträcker sig längs kusten mellan Helsingborg och Göteborg.

Den 2 mars 2018 tillkännages vilken cykelled som erhåller utmärkelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista