Anna-Lena Nilsson, länsarkivarie i Halland.
1 av 2
Anna-Lena Nilsson, länsarkivarie i Halland. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Arkiv.
2 av 2
Arkiv. Foto: Sveriges Radio.

Spännande dokument i fokus idag

1:02 min

"Att känna till sin egen historia är viktigare än någonsin." Det säger Anna-Lena Nilsson, länsarkivarie i Halland.

– Det känns ju som att ju mer förändringar som sker i samhället, desto viktigare blir det för människor att hitta tillbaka till sin historia. Jag tror det ligger mycket i det att om man har en stabil grund så klara man också av förändringarna i samhället, säger hon.

På flera platser i länet uppmärksammades under lördagen spännande - ofta olästa - dokument och samlingar som ligger i arkiven runt om i landet.

– Det är ju för att lyfta att det finns arkiv och här i Sverige är det ju väldigt lätt att hitta information i arkiven. Antingen när man släktforskar eller om man själv vill ha reda på vad grannen har i lön så är det lätt att ta reda på det också, skrattar Anna-Lena Nilsson.

Arkivens dag på Stadsbiblioteket i Halmstad bjöd bland annat på arkiv- och bokmässa med föredrag, utställningar och filmvisning. Flera arkiv och hembygdsföreningar visade och berättade om vad man hittar i arkiven.

Vad tror du det är som lockar folk till detta?

– Framför allt är det mycket släktforskare som kommer, säger hon och påpekar att historieintresset idag är stort tack vare flera aktuella tv-program.

Vi har det här om svensk-amerikaner som letar sin historia och där är ju arkiv en central del. Vi har det här om gamla hus där man nystar i deras historia. Där är arkiven centrala annars hade de programmen aldrig kunnat göras. De programmen följs ju av många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista