Olivia Schough i matchen mellan Sverige och Italien.
arkivbild. Olivia Schough. Foto: Maja Suslin/TT.

Olivia Schough beredd att bojkotta galan

0:59 min

Fotbollslandslaget har inte haft något avtal med förbundet på ett år. Nu hotar spelarna med att inte komma på fotbollsgalan.

Under söndagseftermiddagen sade landslagets stjärna Caroline Seger till Fotbollskanalen att landslaget hotar med en bojkott av fotbollsgalan om de inte kan komma överens med Svenska fotbollförbundet om ett avtal. 

– Det är en vädjan till spelarna, men vi respekterar att alla gör som de vill med fotbollsgalan, säger Seger till Fotbollskanalen.

Nu säger Olivia Schough, landslagsspelare från Falkenberg, att hon också är beredd att bojkotta.

– Det är något vi har pratat om allihop och vi får väl hoppas att det inte behöver gå så långt, men vi får se vad som händer.

Olivia Schough har inte varit delaktig i förhandlingarna men håller med Caroline Seger om att det har dragit ut för långt på tiden.

– Nu känner vi att vi vill ha det vi förtjänar. Då kanske det blir så att vi inte kommer på fotbollsgalan för att sätta ner foten lite, säger Olivia Schough.

Olivia Schough har varit utanför landslaget sedan Pia Sundhage slutade, men nya förbundskaptenen Peter Gerhardsson har tagit ut henne till matchen mot Frankrike den 27 november.

Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är förvånad över Segers utspel.

– Man väldigt förvånad över att en enskild spelare går ut med de här kommentarerna när vi är mitt i pågående diskussioner, säger han till Radiosporten, och fortsätter:

– Så jag tror att det är något missförstånd mellan spelarföreningen och spelarna som ligger till grund för det här.

Är ni nära varandra?
– Vi har samtalat länge, så det är klart att vi kommer närmare och närmare. Så förhoppningen är att vi ska kunna nå en överenskommelse mycket, mycket snart.

Är du orolig att det kan gå så långt så att det inte blir match mot Frankrike?
– Nej. Jag tror att det här löses upp. Men vi får väl avvakta de närmaste dagarna och se den dialog som pågår mellan förhandlingsdelegationerna. Men jag är nog rätt optimistisk att vi ska hitta en lösning.

Caroline Seger tycker att det är bra om det är nära en lösning men hon säger till Radiosporten att hon inte nåtts av den informationen som Karl-Erik Nilsson pratar om.

– Vi får se vad som händer. Men det är naturligtvis jättepositivt. Det är ett första steg här. Vi får hoppas att vi kommer överens om ett avtal innan det sportsliga blir involverat.

Men känner du att ni är nära en lösning när Karl-Erik Nilsson säger så?
– Vi har inte riktigt samma syn på det. Men jag har spelat match här så jag vet inte om vi har kommit närmare en lösning de senaste timmarna.

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand är den som sköter förhandlingarna för fotbollsförbundet tillsammans med landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

– Jag var förvånad, givet att vi så sent som i går fick ett återspel från Spelarföreningen där de sa att vi har nästa vecka att lösa den här situationen, säger han till Radiosporten.

Är du besviken?
– Ja, det är klart att man blir besviken när man inte hittar rätt på det sättet och det görs såna här utspel. Och vi har ju så otroligt mycket annat att fokusera på det här dygnet, en av våra viktigaste matcher på jättejättelänge för svensk fotboll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".