Ingrid Lönn från Oskarström i sjal och glasögon framför den nedbrunna Maredsgården.
Ingrid Lönn framför branddrabbade Maredsgården. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio

Ingrid om Maredsgården: Historiskt minne som försvinner

3:09 min

Ingrid Lönn har bott i Oskarström sedan 1967 och tycker att det är ett historiskt minne som försvinner i och med att Maredsgården har brunnit ner.

Under natten till måndag brann Maredsgården i Oskarström så kraftigt att räddningstjänsten tog beslutet att låta huset brinna ner.

Ingrid Lönn bor i området, och tycker att det länge funnits en risk för att Maredsgården skulle bli utsatt för något eftersom det är ett hus som ligger avsides i samhället.

– Det lockar mer med ett övergivet hus, man kanske inte bryr sig på samma sätt, säger hon.

Hon tror att det historiska värdet försvinner med tiden eftersom de som växer upp nu inte har någon relation till Maredsgården. 

– Det är ett historiskt minne som försvinner. Det är jättetrist att se, säger Ingrid Lönn.

För Ingrid hade Maredsgården ett stort historiskt värde.

– Det var ju ortens första skola som Jutan byggde och det användes som gudstjänstsal innan kyrkan byggdes. Själv har jag gympat här och min dotter har gått på fritidsgården här.

Ingrid vet inte vad man ska göra på området nu men kan tänka sig att det behövs en ny fritidsgård för ungdomarna i samhället. Hon vill inte att man bygger en exakt kopia utan att man skapar något nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".