"Vem ska ta hand om mormor" - äldre spelar teater om äldre
1 av 2
Teaterensemblen repeterar inför premiär. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.
"Vem ska ta hand om mormor" - äldre spelar teater om äldre
2 av 2
Pjäsen lyfter fram berättelser från äldreomsorgen och de utmaningar som följer när de äldre blir allt fler. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.

Föreställning väcker frågor om äldres framtid

1:58 min

Den framtida och stora bristen på personal i äldreomsorgen ställs på sin spets i teatershowen "Vem skall ta hand om mormor?".

Efter research och intervjuer med äldre sätter Hallands bildningsförbund upp pjäsen som undersöker vilka utmaningar äldrevården egentligen står inför.

– Man vet att 2035 kommer Sverige att ha dubbelt så många 80-plussare som idag. Både fler äldre och en ökande brist på personal ställer kommunerna inför en jätteutmaning, säger Martin Odd, regissör.

Martin Odd på Hallands bildningsförbund har intervjuat äldre i Halmstads kommun och tagit fram manuset med intervjuerna som grund.

– Jag kan se att den här föreställningen kan vara perfekt på olika temadagar och rekryteringsdagar för att få fram mer personal, säger Martin Odd.

I morgon onsdag är det premiär på föreställningen på Kulturhuset i Halmstad, där 18 seniorer, äldrevårdspersonal och skådespelare sjunger, dansar och gestaltar personliga berättelser om äldrevårdens utmaningar.

Vem ska ta hand om mormor? beskrivs som ett "humoristiskt och showigt debattinlägg". Föreställningens titel formuleras som en fråga, men svaret ges inte klart och tydligt.

– Men jag tror att man nog känner när man ser den att det är vi alla som ska svara på den frågan. Och det gäller i högsta grad våra politiker och tjänstemän. Allihopa har vi en mamma och en pappa, någon måste jobba på svaren, säger Martin Odd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".