En kvinna iklädd vit tröja håller upp ett stycke kött.
Moa Källén, kökschef på Vallåsens värdshus med nygräddade rödbetsknäckebröd. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Värdshus hyllas för sin mat – inspireras av barn

2:34 min

Vallåsens värdshus hyllas av Svenska Turistföreningen för sin goda mat. Kökschefen Moa Källén hämtar inspiration från barnens smaklökar och ärlighet.

Vallåsens värdshus var en av två halländska kandidater som var nominerade i kategorin Mat i tävlingen Årets Kudde av Svenska turistföreningen.

Över 300 STF-vandrarhem och fjällstationer i hela landet deltog i tävlingen. Av fyra nominerade i matkategorin, däribland Steninge vandrarhem, kom Vallåsens värdshus först. 

– Det är fantastiskt kul, säger Moa Källén, som är kökschef. 

Priset delas ut till den anläggning som bjuder på en särskilt kulinarisk upplevelse. Värdshuset hyllas för sin "strålande mat tillagad och framförd med en härlig känsla av kreativitet, kvalitet, passion och nyfikenhet! Ren njutning för öga och gom." 

Moa Källén tror att det är hennes stora dos av kärlek i maten som bidragit till att de fått priset. 

– Jag letar mycket efter fina råvaror, hemskt gärna närodlade. Sen inspireras jag mycket av människor runtomkring mig, barn är en väldigt rolig kategori. 

Hur inspireras du av barn?

– De är väldigt ärliga, och jag tror de har andra smaklökar, att de känner andra smaker. Så jag brukar använda mig av mina egna barn! 

Just nu förbereder sig Moa Källén inför stundande julbord. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista