Kungsbacka DFF, matchbild.
Kungsbacka DFF från en match tidigare i år. Foto: Bengt Karlsson.

Sveriges nyaste serie behöver egna sponsorer

2:05 min

Ekonomiska problem bland klubbar i Elitettan är inget ovanligt, men fler behöver hjälpa till för att få in mer ekonomi i serien, säger Linda Wijkström på Elitfotboll Dam.

Totalt hade föreningarna i Elitettan ett samlat underskott på nästan tio miljoner kronor under 2016. Endast två av de fjorton föreningarna redovisade ett överskott. Kungsbacka DFF är en av klubbarna med ekonomiska problem.

Underskott är inte ovanligt bland elitklubbarna överlag enligt Linda Wijkström, generalsekreterare för intresseorganisationen Elitfotboll Dam. Hon medger att serien är dyr. Sedan den gjordes om 2013 från att innefatta 24 lag uppdelat på norr och söder, är det nu en serie med 14 lag i hela landet.

– Sverige är väldigt långt. Det innebär långa resor, idag från Assi ner till Kalmar, säger hon.

Elitfotboll Dam ser som sin uppgift att se över hur man kan hjälpa klubbarna att öka sina sponsorintäkter.

– Men också att vi centralt kan knyta unika sponsorer och partners med Elitettan för att hjälpa dem att utvecklas. Så det är ett draglok på båda sidorna. Det är en ideell serie, men vi behöver få in mer ekonomi så vi inte bara behöver resa bort pengarna, säger hon.

Men Linda Wijkström tycker också att kommunerna borde se ett stort värde i att sponsra ett elitlag på orten. Det är något som Kungsbacka DFF har efterfrågat.

Samtidigt menar Peter Söderberg, moderat ordförande i nämnden för fritid- och folkhälsa att kommunen redan sponsrar klubben mycket ekonomiskt.

– Skulle inte Kungsbacka DFF driva det här, skulle det kanske också innebära att man tappar intresset för fotbollen, idrottandet och folkhälsa vilket blir en mycket dyrare peng för kommunen vad gäller vård och omsorg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista