Fredrik Ström.
Fredrik Ström. Foto: Creative Commons.
Hallänningar i revolutionens Ryssland

Fredrik från Simlångsdalen hyllade Lenins revolution

6:40 min

Revolutionen i Ryssland 1917 väckte entusiasm över hela världen bland de som ville ha en radikal förändring av samhället. Hallänningen Fredrik Ström var bland de mest entusiastiska i Sverige.

Fredrik Ström var en av det tidiga 1900-talets mer kända hallänningar. Han var både politiker och författare och skrev som mycket ung bland annat romanen ”Folket i Simlångsdalen” som senare även blev en stumfilm.

Ström föddes i Breared 1880 och arbetade som tonåring på Hallandsposten som journalistlärling. Han kom tidigt in i politiken och blev snabbt en ledande socialdemokrat – 31 år gammal blev han partisekreterare i S 1911.

Men Fredrik Ström tillhörde vänsterfalangen i partiet och kom ofta i konflikt med de andra i partiledningen. Revolutionsåret 1917 gick det så långt att Socialdemokraterna splittrades och ett vänsterparti bildades. När Lenin var på väg hem till Ryssland från sin exil i Schweiz hörde Fredrik Ström till dom tog emot bolsjevikledaren i Stockholm, där han på det dagslånga besöket bland annat köpte en kostym.

Det nya partiet hette från 1921 Sveriges Kommunistiska Parti och ansågs av den sovjetiska ledningen som ett parti som skulle lyda order från Moskva. Ström besökte Moskva flera gånger men till slut hamnade han och det svenska partiet i onåd och efter Lenins död 1924 lämnade Fredrik Ström kommunisterna och blev socialdemokrat igen.

Efter åren som kommunist distanserade sig Ström från Sovjetunionen och blev snarast en antikommunist. Han var ledamot av riksdagen fram till sin död 1948.

Fredrik Ström var en stor hallandsvän och hembygdsälskare, även sedan han lämnat Simlångsdalen. Bland annat medverkade han som författare i ett bokverk om Halland som kom ut 1945.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista