Krossat fönster som lagats med tejp
1 av 3
Under höstlovet för några veckor sedan krossade någon ett fönster på baksidan och tog sig in i Gauens lokaler. Foto: Julius Bengtsson
Pojke med armarna i kors
2 av 3
Kevin Bengtsson kommer ofta till Gauen och han blir ledsen när han tänker på skadegörelsen. "Det är inte bra, det är det värsta jag vet." Foto: Julius Bengtsson
Kvinna och man framför röd vägg
3 av 3
Anna Nilsson, enhetschef för ungdomsgårdarna i Varberg, och kollegan Marcel Lomombo utanför ungdomsgården Gauen. Foto: Julius Bengtsson

Äggkastning och krossade rutor i Träslövsläge

2:00 min

Den senaste månaden har byggnader och bilar vandaliserats i Träslövsläge. Främst är det verksamheter kring Ankarskolan som drabbats, bland annat ungdomsgården Gauen.

– Nu har vi bytt skylt här. Den förra satt uppe i tre månader innan de krossade den med stenar. Och nu har vi köpt en ny skylt och den har de  kastat ägg på, säger Anna Nilsson, enhetschef för ungdomsgårdarna i Varberg.

Trasiga fönster, äggskal och söndertrampade rabatter - skadegörelsen har blivit en allt vanligare syn i Träslövsläge utanför Varberg. Enligt Anna Nilsson händer det något nytt varje dag och när P4 Halland besöker ungdomsgården sopar hon och kollegan Marcel Molombo upp skärvor från krossade lysrör.

De beskriver Träslövsläge som en lugn villaförort och att ungdomsgården har bra kontakt med de som kommer hit. Men efter sommaren har de krossade rutorna avlöst varandra.

– Vi har försökt att rannsaka oss själva lite och funderat över vad det kan bero på. Här har vi öppnat en ny ungdomsgård och vi är mer demokratiska idag än tidigare i vårt sätt att arbeta. Men vi har inte kunnat hitta någon anledning till att det sker just nu, säger Anna Nilsson.

Händelserna på Gauen och även på den intilliggande dagliga verksamheten, där två bilar vandaliserats, är polisanmälda och Anna Nilsson tror sig veta vilka som ligger bakom. Ett fåtal individer som förstör för alla som besöker ungdomsgården.

Kevin Bengtsson som kommer till Gauen nästan varje dag för att spela pingis med sina kompisar håller med.

– Det är inte bra! Det värsta jag vet!

Hur känns det att komma hit när det är krossade rutor och ägg kastade på fasaden?

– Jag blir ledsen, jätteledsen.

För en dryg månad sedan så tog ortsborna själva tag i saken och går numera promenader på kvällarna för att förebygga mera bus och skadegörelse.

Och enligt Anna Nilsson har det lugnat ner sig, men hon tror också att det är viktigt med en bra dialog med föräldrarna, som ofta skapas i samband med olika aktiviteter.

– Då vet föräldrarna vilka det är som arbetar här. Och då kan man ha en bra dialog och inte vara rädd för att höra av sig och fråga. För vi är här för att unga människor ska trivas och må bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista